4 Nisan 2013 Perşembe

Teknik Öğretmenler Devletten İş İstiyorlarmış

Bazı İnternet sitelerinde, atanamayan öğretmenleri gaza getirme amaçlı yayınlar hız kesmiyor. Bu aralar yine teknik öğretmenlerin atanamama sorunları manşetleri dolduruyor. Eleştirme sırası bende:

  • "Teknik eğitim mezunları halk eğitimi merkezlerine atansın, eğitimsiz lise mezunu usta öğreticiler yerine üniversite mezunu öğretmenler ders versin" deniyor. Bunu söyleyenler halk eğitimi merkezlerinin mantığından haberdar olmadıkları için oralarda ders verseler de hakkını veremezler. Halk eğitimi merkezlerinde -ki bunlar "halk eğitim merkezi" derler- usta öğreticiler deneyimlerini paylaşırlar ve usta öğreticilik değerli bir unvandır. Herkes üniversite okuyup mezun olabilir ama herkes usta olamaz. Formasyon alan üniversitelinin görev yeri örgün eğitimdir, yaygın eğitimde usta öğreticiler yer almalıdır.
  • Mühendislik tamamlama istedikleri söyleniyor. Başka bir yazımda yine yazmıştım. Mühendislik kendine has bir disiplindir. Nasıl öğretmenler, fen edebiyat fakültesi mezunlarının formasyon alıp öğretmen olmasına yanlış diyorsa, diferansiyel öğrenen bir ağaç işleri öğetmeninin mühendis olması da o kadar yanlıştır. Mühendis bakış açısını kazanmak için mühendislik okumak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder