14 Nisan 2013 Pazar

Kantinlerin Faili Doymayan İdarecilerdir

Eğer okulun mali işlerini idare edemiyorsan bırakacaksın, yapabilen gelecek.
Okullarda idareciler sürekli para isterler. Devlet tüm öğretmenlere ve 600 TL yıllık kırtasiye parası verse de, öğrenciden kağıt parası, sınav parası, tahta kalemi parası, yazıcı için mürekkep ve toner parası, cam kırıldığında cam parası, kapı bozulduğunda tamir parası, parası da parası istenir sürekli. Ama asıl para kantinden geliyor.
Okul yönetimi, kantinleri işletilmesi güç olduğu için değil para kazanmak için ihaleye açıyorlar. Bu da dönüp dolaşıp öğrencilere -çok af edersiniz- "kazık" olarak dönüyor. Kantin işletmecileri, parayı doğru yerde aramayan okul yöneticilerine verdikleri dünya kadar kirayı öğrencilerden çıkarmak için ufacık poğaçalara, lüks pastanelerdeki fiyatları koyuyorlar.
Kantinlerde başka bir adaletsizlik daha var. O da öğretmenlere farkı fiyat hatta ikram uygulamaları. Maalesef bazı kantinler, kantin denetleme kurulunda görevli öğretmenlerin kendilerine iyi davranmaları yani hijyen kurallarına uymadıklarında, fahiş fiyatla ürün sattıklarında uyarı yada ceza almamaları için, öğretmenlere ikramlar yapıyor. Hatta bazı öğretmenlerin, kantinde elde kalmış olan kırtasiye malzemelerini satın almaları için öğrencilere uydurma ödevler verdikleri bile görülüyor. Çünkü kantincilerin ikramlarını bir şekilde karşılamak zorunda hissediyorlar. Ayrıca, yine okul kantin denetleme kurulu üyeleri olan öğretmenler de sadece yıl başı ve sonunda imzalarını atıyor, sürekli yüz yüze baktıkları kantincilerle iyi geçinmek için gerekli denetlemeleri yapmıyorlar. İçinde sigara içilen kantinlere bile herhangi bir uyarıda bulunmuyor, öğrencilerden uzak durması en çok gereken zararlı maddelere bazen de kendileri ortak olup kantincilerle birlikte sigara içiyorlar. Bunlar herkesin bildiği durumlar. Umarım bunları ispat etmemi istemezsiniz.
Kantinlerdeki bu sorunlu durumların tek sebebi, okul yönetimi ve okul aile birliklerinin kantinleri öğrencileri değil, okul kasasını düşünerek ihale etmeleridir.
Çözüm ise söylemesi basit ama uygulaması zor. Kantin için çalışan tutulmalı ve öğrenci çıkarları düşünülerek, kar amacı gütmeden, en düzgün şekilde okul aile birliği tarafından çalıştırılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder