7 Nisan 2013 Pazar

Teknik Öğretmen Belgesi Teknoloji ve Tasarım Öğretmeninin Ne İşine Yarar?

Teknik Öğretmen Belgesi, sadece teknik öğretmen olduğunuzu gösterir. Yani teknik eğitim aldığınızı ve teknik derslere girebileceğinizi. Peki bu belge bir Teknoloji ve Tasarım dersi öğretmeninin ne işine yarar, yada ne işine yaramaz?

Kademe yükseltir mi? Hayır. Teknik öğretmenler değil, teknik öğretmen olarak çalışanların kademesi yükselir. Teknoloji ve Tasarım dersi gibi, Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi'nin diğer bölümlerinin mezunları da Teknik Öğretmen Belgesi alsalar dahi, teknik eğitim veren bir kurumda çalışmadıkları sürece kademe artışı alamazlar.

Pasaportta işe yarar mı? Evet. Teknik öğretmenler yurt dışına çıkışlarda diğerlerine göre daha avantajlı oluyorlar. Bu konudaki bilgiler sürekli değiştiğinden en doğru bilgiyi güncel mevzuatları inceleyerek alabilirsiniz.

Özel sektörde işe yarar mı? Evet. İş güvenliği uzmanı olarak çalışmak isterseniz, bu işe sadece mühendis, fizik, kimya mezunları ve teknik öğretmenler başvurabiliyorlar. Her ne kadar mühendis birlikleri (odalar falan) bas bas bağırıp, öğretmenden iş güvenliği uzmanı olmayacağını söyleseler de, devlet teknik öğretmenlere bu olanağı sağlamış durumda. Memuriyeti bırakıp özel sektörün yoğun temposuna dalacak kadar yüreği olan yada henüz atanamamış bir Teknoloji ve Tasarım öğretmeni varsa, 2.000 TL'lik kurslardan birini bitirip, sınavını da verdikten sonra 3-5 bin TL'den başlayan maaşlarla iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanı gibi sıfatlarla çalışmaya başlayabilir. Özellikle atanamamış bir Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni varsa, KPSS kursuna yapacağı masrafı iş güvenliği kursuna yapsın, daha karlı çıkar bence.
Özetle teknik öğretmen belgesi, teknik öğretmen olarak çalışanların çok işine yarar ama Teknoloji ve Tasarım öğretmeninin pek bir işine yaramaz. İlle de alacağım diyen varsa, YÖK'e şahsen gidip orada hazırlayacağı basit bir dilekçe ve diploma fotokopisi ile birlikte başvurup, Teknik Öğretme Belgesini hemen alabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder