27 Ağustos 2012 Pazartesi

Okullarda Skandal Haberinin Aslı

Bazı İnternet sitelerinde yayınlanan bir habere göre okul müdürleri, velilerin paralarıyla sekreter tutuyormuş. Haber aynen bu şekilde geçiyor. Bu haberi böyle yayınlayanların sadece ve sadece dikkat çekmek istedikleri ve sayfalarındaki reklamların görüntülenme sayılarını artırmak istedikleri ortada. Sırf insanları sitelerine çekmek için müdürlerin gururlarını yerler altına alıyorlar.

Velilerin parası denilen, "okul-aile birliğinin parası"dır. Yakında bu insanlar okul-aile birliğinin parasıyla hizmetli tutulmasını da haber yaparlar.
Okulu müdürler temizlese rahat edecekler sanki. Hele öğretmenler temizlese, keyiflerinden çatlayacaklar. Neden mi? Öğretmenlerin meşhur 3 aylık tatili var ya, batıyor bu insanlara da ondan.
O sekreter dedikleri görevlilerin ne iş yaptıklarını ve bu işleri müdürün yaptığı takdirde okulda herhangi bir etkinlikğin, projenin nasıl gerçekleştirilebileceğini keşke düşünseler. Bir okulun okul olabilmesi için sadece eğitim-öğretim değil, çocukların toplumsal yaşama hazırlanmasını sağlayacak etkinlikler de gereklidir. Devletin bir sürü projesi ve desteği var. Bunlara katılabilmek için ise bir müdürün dünya kadar yazı işiyle uğraşması gerekir. Bir okulda sekreter çalışması, o okulda müdürün enerjisini yazı-çizi işlerinde değil, okulun kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yapmasına olanak tanır.
İmkanları kısıtlı olan bölgelerde böyle şeyler zaten olmuyor ama artık veliler de maddi fedakarlıkta bulunmalı.  Devletin okullara verdiği maddi destek ile sınıfların badanası bile yapılamıyor, değil ki temizlik görevlisinin maaşı verilsin. Kaloriferli bir okulda kaloriferi yakmak için bir görevli gerekiyor. Yeri geliyor, taşımalı okullarda yemek dağıtmak için kantinciden yardım isteniyor. Üstelik bütün bunların ayarlanması da yine müdürün görevi.
Maddi durumu iyi olan velilerin bu işlere destek vermesi yanlış değil, aksine dayanışmadır. Ama parası kıymetli olan bir tane veli çıkıp bu durumdan şikayetçi oluyorsa diyecek söz bulamıyorum.
Maalesef toplanan paraların karşılığının verilmediği durumlar da oluyor. Burada da görev okul-aile birliğine düşüyor. Yapılan çalışmaları incelemeli, gerekirse şikayetleri de veliler bireysel olarak değil, okul-aile birliği kimliği altında yapmalıdır. Yoksa inanın, ne müdür görevini yapabilir, ne de öğretmen...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder