30 Mart 2013 Cumartesi

Teknoloji ve Tasarım Öğretmenlerinin Kaderi

Memurlar.net gibi bir çok ortamda Teknoloji ve Tasarım dersi öğretmenleri bugünlerde tek bir konuyu konuşuyorlar: Ne olacak bizim halimiz?
Gazi Üniversitesi'nin Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi'nin öğrenci alımını durdurmasından bu yana Teknoloji ve Tasarım dersi için uğraşan kimse kalmadı. Bu fakültenin ve fakülteye bağlı Endüstriyel Sanatlar Öğretmenliği Bölümü'nün rektör ve dekanları bu konudan çok kendi kariyer basamaklarını (dr, doç, prof...) dert ettiklerinden, Teknoloji ve Tasarım dersi TTKB'nin insafına bırakılmış durumda. Burası da AKP'nin iktidara gelmesinden sonra tamamen değiştiği için midir bilinmez, bu dersi pek gerekli görmemekte. Sonuç olarak ders 6. sınıfların müfredatından kaldırıldı. 4-5 yıldır söylenen "Teknoloji ve Tasarım dersi kaldırılıyor" söylentisi kademeli olarak uygulamaya girmiş görünüyor.
Peki, şimdi ne olacak?
2012-2013 ders yılı başında ne kadar branş değiştirme varsa tamamına yakını Teknoloji ve Tasarım dersine geçti. Hala, başta Bilişim Teknolojileri dersi olmak üzere bir çok branşın bu dala geçirileceği söylentileri dolaşıyor. Teknoloji ve Tasarım branşına geçenler ise şimdi geri dönmek istiyorlar. E tabi, sınıf öğretmeniyken aldıkları ek dersleri bu branşta alamıyorlar... Her neyse, bu kadar insan keyfi olarak Teknoloji ve Tasarıma geçirilince, bu dersin müfredattan tamamen kalkması zor görülüyor. Ancak söylentiler arasında mantığa en yakın geleni, bu dersin düz lise ve meslek liselerinde "proje" dersi olarak okutulacağı. Bu şekilde Teknoloji ve Tasarım dersi öğretmenlerinin orta okulların yanında liselerde de ders verme imkanı doğuyor. Proje dersinin kredi yükü ve ders saatinin ne olduğu konusunda ise çeşitli söylentiler mevcut. Umarım sonuç, öğretmenlere istihdam sağlamaktan çok öğrencilerin gelişimine ve devlet okullarının kalitesinin artmasına olanak sağlayacak şekilde gerçekleşir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder