30 Mart 2013 Cumartesi

Sosyal Bilgiler Öğretmenleri Atama İstiyorlar!

Hadi bakalım. Devlet üniversitelerinden mezun olan tüm sosyal bilgiler öğretmenleri atansın. Başka çaresi var mı bu işin? Yok tabi. Atanmazsa aç kalacaklar çünkü. Neden mi? Anlatayım:
  • O kadar eğitim bilimi dersi aldılar ama eğitim alanında danışmanlık yapamazlar.
  • Yabancı dil dersi aldılar ama lisedekinden bile daha az çalıştıkları için paragraf bile çeviremezler.
  • Bilimsel araştırma yöntemleri dersi aldılar ama bilimi fen edebiyat fakültelerinin işi olarak gördüklerinden bulaşmazlar bile.
  • Çeşit çeşit tarih dersi aldılar ama ders kitabı dışında bir şey okumadıklarından bir tarih dergisine iki satır makale yazamazlar.
  • Materyal tasarımı dersi aldılar ama vize - final akşamları çalıştıkları için bir yayın evine yeni bir eğitim oyuncağı ortaya koyacak kadar deneyimleri yoktur.
  • Sosyal proje geliştirme dersleri aldılar ama devletin ve Avrupa Birliği'nin para dağıttığı projelere başvuracak kadar -bırakın başvurmayı- dosyasını hazırlayacak kadar bile yetenekleri yoktur çünkü yazım kurallarına uyacak kadar yazı yazmışlıkları da yoktur. Varsa yoksa Facebook...
  • Ve en az 4 yıl üniversite okumuşlardır ama bilgisayar, yabancı dil, proje geliştirme, sanat, tasarım, el sanatları ve benzeri bir kursa -ki bunların tamamı halk eğitimi merkezlerinde ücretsiz verilmektedir- gitmedikleri için hiç bir beceri de kazanamamışlardır. Bu 4 yıl boyunca öğrenci geyikleriyle zaman geçirdiklerinden, devlete atanmaktan başka çareleri de yoktur.
Aslında bu durum sadece sosyal bilgiler değil, tüm atanamayan öğretmenler için geçerlidir. Maalesef öğretmen adayları eğitim fakültelerinde geçen zamanları boyunca kendilerini geliştirmek yerine KPSS'ye odaklandıklarından boş boş mezun olmakta, taptaze zihinlerini ham haliyle kurumaya bırakmaktadırlar. Bu haliyle de devletten atama beklemekte, atanamayınca da bunalıma girmektedirler. Çare ise kendini geliştirmektedir. Bu arkadaşlarımız acilen devletin iş vermek zorunda olmadığını kabullenmeli, kendilerini özel sektöre hazırlamalıdırlar. Bu o kadar da zor değil inanın. İlk, orta, lise mezunu bir sürü insan şirketlerin üst kademelerinde yada kendi işlerinde, dükkanlarında, atölyelerinde çalışıyorlarsa, biraz uğraş sonunda üniversite mezunları da bunu yapabilir. Ama KPSS'ye değil, ciddi ciddi bir işe girip çalışmak gerekir. Sabah 7:00 akşam 20:00. Var mısınız buna?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder