29 Haziran 2011 Çarşamba

Usta Öğreticilere Kadro Verilmeli

Usta öğreticinin ne olduğunu pek az kişi bilir. Ücretli öğretmenlik yada vekil öğretmenlik diye bilinen koşullarda, ancak özellikle Halk Eğitimi Merkezlerinde görev yapan, belli meslek dallarında eğitim veren insanlardır usta öğreticiler. Aşık Veysel de dahil olmak üzere, birçok yetenekli kişi, mesleklerini gelecek nesillere aktarmak yada halkın meslek sahibi olmasını sağlamak amacıyla usta öğretici olarak bilgi ve deneyimlerini paylaşmışlardır.


Usta öğreticiler günümüzde, eğitim sistemimizden yararlanamayan insanlarımıza meslek kazandırmak için canla başla çalışıyorlar. Canla başla diyorum çünkü, genellikle zor koşullarda ve çok az bir ücret karşılığında çalışıyorlar.

Hemen küçük bir hesap yapalım: 15 saat çalışan bir kadrolu yada sözleşmeli öğretmen ayda yaklaşık 1.500 TL alırken, 15 saat çalışan bir usta öğretici yaklaşık 500 TL alıyor. 3'te biri... Hesap ortada...

Usta öğreticiler ne yazık ki başka olanaklardan da yoksunlar. Öncelikle iş garantileri yok. Bir sözleşmeli öğretmenin sözleşmesi bile 12 aylık yapılırken, usta öğreticinin sözleşmesi kurs süresi kadar tutulur. Yani 3 aylık bir kurs veren usta öğreticinin sözleşmesi kurs süresi sonunda biter. Yeni bir kurs için öğrenci toplanıp dersler başlayana kadar da ücret alamaz. Usta öğreticinin sigortası, verdiği ders saati kadar yatırılır. Usta öğretici kırtasiye parası denilen ödeneği almaz; planlarının, sınavlarının ve diğer giderlerinin parasını cebinden karşılar. İşte bu böyle gider...

Aslında usta öğreticilerin büyük kısmı, eğitim fakültesi bitirmiş fakat atanamamış öğretmen adaylarıdır. Yani devletimiz aslında vekil öğretmenlik gibi başka bir isim altında ucuz öğretmen istihdam etmektedir. Umarız, emeklilik konusundaki isteklere kulak veren devletimiz, usta öğreticilerin de birer öğretmen olduklarını hatırlayarak, onlara kadro verir ve halk eğitimi merkezlerinde daha mutlu bir eğitim ordusu oluşmasına katkıda bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder